Ilmastolain supersyksy käynnissä – tule mukaan!

Meneillään on ilmastolain supersyksy. Näin julistettiin kuukausi sitten Polttavan Kysymyksen -syystempauksessa. Myös viime viikolla julkaistu IPCC:n viides arviointiraportti vahvisti, että kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla on palava kiire.

Minulle tämä syksy on myös henkilökohtaisesti jännittävä, sillä aloitin pari kuukautta sitten työni Polttava Kysymys -ilmastolakikampanjan uutena kampanjakoordinaattorina. Vaikka pesti on minulle uusi, työ ilmastolain kanssa ei ole; olen ollut kampanjassa mukana lähes alkumetreiltä lähtien vapaaehtoisena.

Matka on ollut pitkä ja vaiheikas, mutta lopullinen päämäärä on säilynyt samana: haluamme Suomeen vahvan ilmastolain, joka vauhdittaa riittävien päästövähennysten aikaansaamista ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Vuosien yhteinen ja sinnikäs kampanjointi on tuottanut tulosta, ja tänä syksynä tulemme näkemään ensimmäisiä versioita Suomen ilmastolaista. Virkamiestyöryhmä luonnostelee parhaillaan lakia energia- ja ilmastopoliittisen ministerityöryhmän ohjauksessa. Jo tämä on suuri saavutus. Ilmastolaki ei olisi hallinnon ja politiikan agendalla, elleivät lukuiset tavalliset suomalaiset olisi käyttäneet omaa aikaansa ja energiaansa vakuuttaakseen poliitikot siitä, että meidän on tehtävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi enemmän. Kiitos kuuluu teille!

Työtä vielä riittää. Vaikka lakia nyt valmistellaan, tulee hallitus tekemään vielä erillisen päätöksen lain säätämisestä. Lopullinen valta lain kohtalosta on tietysti eduskunnalla. Monia lain sisältöön liittyviä kysymyksiä on vielä auki, mutta olen vakuuttunut siitä, että ratkaisut löydetään. Meidän tehtävämme on varmistaa, että poliitikoilta löytyy lopulta riittävästi tahtoa säätää sellainen ilmastolaki, joka todella laittaa vauhtia päästövähennysten toteuttamiseen.

Vastuu päätöksistä on poliitikoilla. He ovat meidän kansalaisten edustajia, joten meidän täytyy tänä syksynä kertoa heille, mitä haluamme: kunnianhimoisen ilmastolain. Pysy siis kuulolla ja tule mukaan kampanjan loppurutistukseen!

Hanna Hakko
kampanjakoordinaattori
hanna.hakko ät maanystavat.fi
044 576 9999

PS. Päivitämme kuulumisia ilmastolakiprosessista tähän blogiin, mutta kannattaa seurata myös ympäristöministeriön omaa valmistelublogia täällä.