Kuukausi vaaleihin: kenen käsissä on ilmasto?

Runsas kuukausi sitten eduskunnan ympäristövaliokunta äänesti ilmastolaista. Äänet menivät tasan 8–8. Lopulta arpa ratkaisi tilanteen ilmastolain hyväksi.

Tarkemmin sanottuna kyse oli siitä, pitäisikö valiokunnan lausuntoon valtioneuvoston luonnonvaraselonteosta kirjata lause ilmastolaista. Esityksen teki vasemmistoliiton Pentti Tiusanen ja sitä kannattivat paikalla olleet valiokunnan demarit, vasemmistoliittolaiset, vihreät sekä osa keskustan edustajista. Ja arpaonni.

Ympäristövaliokunnan äänestys on hyvä esimerkki siitä, kuinka isotkin muutokset ilmastopolitiikassa saattavat olla hiuskarvan varassa. Toteutuessaan ilmastolaki mullistaisi Suomen ilmastopolitiikan. Nyt, kuukautta ennen eduskuntavaaleja, lain toteutuminen on todella täpärällä. Annathan vielä viimeisen panoksesi, jotta saamme vaa’an kallistumaan ilmastolain puolelle?

Ratkaisevaa on, nouseeko ilmastolaki hallitusneuvotteluihin ja sitä kautta hallitusohjelmaan. Nykyisistä kansanedustajista yli kolmannes kannattaa ilmastolakia. Nykyisistä hallituspuolueista yksi on lain kannalla. Huhtikuun eduskuntavaalien äänestystuloksella on siis suuri merkitys ilmastolain ja sen kautta koko Suomen tulevan ilmastopolitiikan kannalta. Onko seuraavan eduskunnan enemmistö ilmastolain takana? Sen päätät sinä.

Kuukautta ennen vaaleja ilmastolakia kannattavia ehdokkaita on yli 600 ja heitä on kaikissa puolueissa. Näistä ehdokkaista saisi koottua kolme kokonaista eduskuntaa, ja vähän jäisi ylikin! Puolueista ilmastolakiin ovat sitoutuneet SKP, SDP, vasemmisto ja vihreät. Tilanteen kehittymistä voi seurata osoitteessa www.polttavakysymys.fi/vaalikone.

Pyydämme sinulta vielä viimeistä panosta ilmastolain hyväksi:
1) Jos et ole vielä lähettänyt vaalikortteja oman vaalipiirisi ehdokkaille, tee se heti osoitteessa www.polttavakysymys.fi/laheta_vaalikortti! Vasta kolmannes ehdokkaista on vastannut Polttavan Kysymyksen vaalikoneeseen. Jokainen lähetetty vaalikortti on tärkeä.
2) Välitä tätä viestiä eteenpäin ja pyydä myös ystäviäsi lähettämään vaalikortteja.
4) Äänestä!

Älä jätä tilaa jälkiviisaudelle. Suomen ilmastopolitiikan kohtalo ratkaistaan nyt.