Kiertueella toimivan ilmastopolitiikan puolesta

Seminaarin alkamisajankohdan lähestyessä paikallisryhmän aktiivien ajatukset pyörivät paljon käytännön järjestelyjen ympärillä. Lisäksi jännittää, tuleeko ihmisiä paikalle? Kun sali sitten täyttyy ilmastonmuutoksesta huolissaan olevista, ilmastopolitiikasta kiinnostuneista kuulijoista, voi huokaista tyytyväisenä. Päästään asian ytimeen, siihen, mikä ilmastopolitiikassa on pielessä ja mitä me yhdessä voimme asialle tehdä.

Vaikka keskustelu ilmastonmuutoksesta on valtamediassa jäänyt talouskriisin varjoon, eivät ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat kansalaiset ole kadonneet minnekään. Mikä mättää ilmastopolitiikassa – seminaareihin kokoontuneet ihmiset ovat yksi todiste siitä.

Monesti tuntuu siltä, että ne päätökset, joita ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittaisiin, tehdään jossain todella kaukana tavallisen ihmisen vaikutuspiiristä, kaukana kansainvälisissä neuvotteluissa ja politiikan kulisseissa. Seminaareissa käydäänkin läpi politiikan koukeroita, esimerkiksi sitä, miksi lakialoitteet eivät aina etene laeiksi asti, millä tavalla teollisuus vaikuttaa ilmastopolitiikan muotoutumiseen ja kenellä on valtaa poliittisessa pelissä.

Mikä mättää ilmastopolitiikassa -seminaari esittelee keinon, jolla tavallinen kansalainen pääsee vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon, jotta ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittavia päätöksiä todella saataisiin aikaiseksi. Ilmastolaki, laki vuosittaisista päästövähennyksistä, on konsepti, jonka Polttava Kysymys on tuonut suomalaisen poliittisen päätöksenteon pöydälle. Saavutuksen taustalla on paljon pitkälti vapaaehtoisvoimin tehtyä kampanjointia: erilaisia tempauksia, kansanedustajien tapaamisia, tuhansia kansanedustajille lähetettyjä kortteja, kannanottoja. Ja näiden takana on lukuisia kampanjaan osallistuneita ihmisiä.

Vielä on varmistettava, että laki todella toteutetaan ja että siihen saadaan tarpeeksi tiukat päästövähennykset. Tavoitetason on oltava -40 % 2020 mennessä ja -95 % 2050 mennessä. Aktiivista kampanjaa tarvitaan edelleen. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että seminaarit ovat tavoittaneet uusia ihmisiä. Kampanja on saamassa uusia toimijoita. Ilmastolakia vaativien ihmisten joukko kasvaa. Myös se on voitto matkan varrella. Kiitos osallistujille!

Polttavan Kysymyksen Helsingin paikallisryhmän puolesta tervetuloa suunnittelemaan pääkaupunkiseudun tulevaisuuden toimintaa! Tervetuloa myös pikkujouluihimme ti 29.11 klo 17 alkaen! (Pauligin huvila, Mechelininkatu 36, Helsinki)

Seminaarikiertue jatkuu! Mikä mättää ilmastopolitiikassa – seminaareja luvassa vielä Kuopiossa, Joensuussa ja Rovaniemellä. Katso ajankohdat täältä.Tervetuloa!