Miksi Changemaker -verkosto on mukana Polttava Kysymys kampanjassa?

Ilmastonmuutos on polttava aihe ja koskettaa meidän jokaisen arkipäivää. Kuten aikaisemmissa blogikirjoituksissa (mm. Kepa: Ilmastolaki vaikuttaa kehitysmaihin) on tullut moneen kertaan sanottua, ilmastonmuutos vaikuttaa konkreettisimmin kehitysmaissa mm. kuivuutena ja aavikoitumisena. Changemaker sitoutuu Kirkon Ulkomaanavun tavoin kestävään ja humanitaariseen kehitysyhteistyöhön. Toimimalla yhdessä lievitämme maailmantuskaa ja pyrimme saamaan aikaan jonkinlaista muutosta yhteiskunnassa.

Changemaker yhdistää nuoria aikuisia toimimaan rauhan, ihmisoikeuksien ja luonnon hyvinvoinnin puolesta. Pyrimme toimissamme katsomaan maailmaa erityisesti kehitysmaiden näkökulmasta, ja tavoitteenamme on poistaa maailmasta rakenteellista epäoikeudenmukaisuutta kampanjoimalla tärkeäksi kokemiemme asioiden puolesta. Ilmastonmuutos on merkittävä ihmiskuntaa koskeva ongelma, haaste, ja ensimmäisenä se koskettaa juuri kaikkein köyhimpiä.

Johtoajatuksena Changemakerissä on ”tottakai voimme muuttaa maailmaa”. Changemaker on kuitenkin pieni joukko, ja pieni ihminen on aina alakynnessä itsekseen. Onkin tärkeää että voimme olla yhtenä rintamana peräänkuuluttamassa järkevää ilmastolakia, yhdessä meitä suurempien toimijoiden kanssa.

Seitsenvuotisen historiansa aikan Suomen Changemaker on onnistunut saamaan näkyvyyttä ja tietynlaista statusta eri organisaatioiden parissa. Vaikkemme ole kristillinen verkosto, toimintamme nousee humaanin lähimmäisenrakkauden perustalta. Tämän takia olemme saaneet luotua luontevan keskusteluyhteyden esimerkiksi moniin seurakuntiin. Changemakeria kuullaan ja sen perustellut mielipiteet otetaan vakavasti evankelis-luterilaisen kirkon piirissä. Jos saamme tarpeeksi monta paikallisseurakuntaa sitoutumaan ilmastotalkoisiin saamme vipuvoimaa myös muiden tahojen mukaan tulemiselle ja todelliselle yhteiskunnalliselle muutokselle. Monilla seurakunnilla on jo käytössään ympäristödiplomit ja Reilun kaupan kahvit, joten ilmastonmuutoksen torjumiselle löytyy epäilemättä hyvää kasvualustaa.

Emme voi ajatella niin, että ilmastonmuutos tulee, sopeutukoon ken voi. Suomella on länsimaana vaikutusvaltaa, joten sillä on oltava myös vastuuntuntoa.

Tuomo Kantele, Changemakerin ympäristöryhmän yhteyshenkilö