Ilmastolaki on kansalaisten voimannäyttö

Hallituksen esitys ilmastolaista julkaistaan lähiviikkoina. Polttava Kysymys –kampanjan kesälomakausi ei voisi paremmin alkaa. Kampanja on vaatinut Suomeen ilmastolakia vuodesta 2008 saakka. Tänä aikana sadat vapaaehtoiset suomalaiset ovat kampanjoineet kaduilla, tavanneet kansanedustajia, ministereitä ja virkamiehiä, kirjoittaneet mielipidekirjoituksia ja jopa laatineet oman lakimallin ikään kuin esimerkiksi kansanedustajille.

Tukensa kampanjalle ovat osoittaneet kymmenet tuhannet suomalaiset vetoamalla päättäjiin ja tukemalla kampanjaa niin taloudellisesti kuin antamalla kampanjan käyttöön autonsa, kopiokoneensa ja mitä olemme ikinä tarvinneet. Ilmastolailla on myös  suomalaisten enemmistön kannatus. Kepan Taloustutkimuksella muutama viikko sitten teettämän tutkimuksen mukaan 79% kansalaisista yli puoluerajojen kannattaa ilmastolain säätämistä.

Se, että saamme kohta käsiimme hallituksen esityksen laiksi on ollut pitkä yhteinen ponnistus ja ministerit Jutta Urpilainen ja Ville Niinistö ovat oikeassa kiittäessään Polttava Kysymys –kampanjaa sinnikkäästä työstä tehokkaamman ilmastopolitiikan puolesta.

Polttava Kysymys on tuonut ilmastonmuutoskeskusteluun konkreettisen ratkaisuehdotuksen. Samalla se on soittanut, että kansalaisliikkeet ovat vakavasti otettavia ja ratkaisukeskeisiä toimijoita poliittisella kentällä ja kansalaiset voivat muutta politiikan suuntaa. Seuraavana edessä on ilmastolain eduskuntakäsittely. Lain saaminen eduskunnan eteen on kansalaistoiminnan voimannäyttö. Seuraavaksi onkin kansanedustajien tilaisuus toimia ja osoittaa, että he kantavat oman vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnasta.