Ilmastolaki on kansalaisten voimannäyte

Eduskunta teki eilen historiaa ja hyväksyi ilmastolain äänin 150 puolesta ja 33 vastaan. Historiaa ei tehnyt vain eduskunta, vaan päivä piirtyy tärkeänä virstanpylväänä myös suomalaisen ilmastoliikkeen taipaleelle. Ilmastolaki on vuonna 2008 aloittaneen Polttava Kysymys -kampanjan valtaisa ponnistus.

“Tämä tuntuu todella hienolta. Vuosien ponnistelut on vihdoin palkittu”, kuvailee tuntemuksiaan Polttava Kysymys -kampanjassa vuosia toiminut Laura Meller.

Mellerin tunteen jakavat tuhannet kampanjan vapaaehtoiset vuosien varrelta. Ilmastolaki ei ole pelkkiä pykäliä, vaan myös kansanliikkeen voimannäyte. Eilinen äänestys oli kaikille kampanjassa toimineille kansalaisille mahtava onnistuminen. Kampanjaan lähdettäessä kukaan ei uskonut, että töitä saataisiin tehdä näin kauan. Siitä huolimatta sinnikäs työ jatkui sitoutuneiden ja sinnikäiden kansalaisten ansiosta. Vuosien varrelle on mahtunut monta vastoinkäymistä ja kipeää kompromissia. Vaikka laki ei olekaan täydellinen, se on aimo askel kohti johdonmukaisempaa ja avoimempaa ilmastopolitiikkaa.

Erityisen ilmastolaista tekee se että koko ilmastolain ajatuksen nostivat esiin kansalaistoimijat, ilmastonmuutoksesta huolestuneet kansalaiset ja järjestöt. Sinnikäs kampanjointi nosti idean poliittiseen keskusteluun, hallitusohjelmaan ja lopulta äänestykseen saakka. Tämä osoittaa, että kansalaistoiminnassa on voimaa ja sinnikkyyttä, jolla historian kulkua voidaan aidosti muuttaa.

“Olihan se hullu idea. Kukaan ei ollut Suomessa puhunut ilmastolaista”, kertoo Jonas Biström, yksi ilmastolakikampanjan alullepanijoista. “Tässä ideassa ja kampanjassa yhdistyi sopivalla tavalla idealismi ja realismi. Näen, että ilmastonmuutoksen ratkaisu vaatii tosi isoja muutoksia yhteiskunnassa ja politiikassa. Polttava Kysymys tuntui ja tuntuu yhä siltä, että se on askel johonkin suureen”, hän jatkaa.

jonas pingviini ja veli

Kampanjan vapaaehtoiset Veli Liikanen ja Jonas Biström.

Ilmastolain eduskuntakäsittelyn aikana moni kansanedustaja muisti kiittää kansalaisten aktiivisuutta ja Polttava Kysymys -kampanjaa. Edustajien mieleen ovat jääneet kymmenet tuhannet kansalaisten lähettämät kannatuskortit sekä lumiukot, jotka vuodesta toiseen ovat vaatineet toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja tapaamiset kampanjan edustajien kanssa.

Polttava Kysymys on ollut kymmenien järjestöjen kampanja, ja moni järjestö otti idean omakseen ja lähti mukaan ajamaan lakia. Kampanjan kantava voima ovat kuitenkin koko ajan olleet tavalliset ilmastonmuutoksesta huolestuneet suomalaiset, jotka ovat tehneet valtaosan työstä vapaaehtoisvoimin.

“Liikuttaa ajatella, miten moni ihminen on halunnut antaa aikaansa kampanjalle ja tuntee ilmastolain omakseen. Nyt kun tavoite on saavutettu, ja päällimmäisenä on mielessä huikea ilo ja ylpeys kansalaistoiminnan voimasta”, sanoo Meller.

“Ilmastonmuutos on huolestuttava asia ja olen halunnut toimia sen torjumiseksi. Koin, että kansalaisjärjestötoiminta on mulle sopiva tapa. Pyrin myös elämään ilmastoystävällisesti, mutta se ei yksin riitä. Politiikassa on saatava muutosta aikaan”, perustelee omaa osallistumistaan Anni Kiviranta.

anni ja kyltti

Anni Kiviranta vaatimassa ilmastolakia.

Kampanja on tarjonnut vapaaehtoisilleen mieleenpainuvia kokemuksia jo ennen lain hyväksymistä. Yksi tärkeistä kokemuksista monille on ollut poliitikkojen tapaaminen kasvotusten. “On ollut hienoa mennä eduskuntaan ja saada havaita, että kansanedustajat ovat ihan tavallisia ihmisiä, joille meillä on paljon sanottavaa ja annettavaa.” kommentoi Kiviranta.

“Tästä syntyy  tunne, että tulee kuulluksi ja voi vaikuttaa ja välittää suoraan näkemyksiä poliitikolle”, jatkaa kampanjassa myös kauan toiminut Leena Kontinen.

korjaamme suomen ilmastopolitiikkaa

Eräs lukuisista tempauksista Eduskuntatalon portailla. Samaan aikaan kampanjan vapaaehtoiset tapasivat kymmeniä kansanedustajia keskustellakseen ilmastolaista.

“Itselleni yksi sykähdyttävimmistä kokemuksista oli, kun hallituksen esitys ilmastolaiksi tuli. Se tuntui todella hienolta, kuin uuden aikakauden alulta! Kaikki järjestämämme tempaukset pienemmistä tempauksista isompiin ovat myös vahvistaneet omaa kokemusta siitä, miten hienoa on olla mukana”, Kontinen jatkaa.

Polttava Kysymys -kampanja on monille kannustava esimerkki siitä, kuinka kansalaiset voivat tuoda politiikan kentälle uusia ratkaisuehdotuksia ja saada äänensä kuuluviin. Ilmastolaki on nyt hyväksytty, mutta taistelu ilmastonmuutosta vastaan jatkuu uusin ideoin.